Arşiv
Anket
Sitemizi değerlendirin

24 Tem 11:57---

Sık Sorulan Sorular

EHLİYET

1. Ehliyet Sınavında toplam kaç soru sorulur?

Haziran döneminden sonra kurslara kayıt yaptıran kursiyerler için bütün sertifika sınıflarında toplam 50 soru sorulur.

2. Ehliyetim B, A2- E- D almak istiyorum hangi derslerden sorumluyum?

Yeni ehliyet sistemine göre herhangi bir ehliyeti olan aday, almak istediği ehliyet sınıfının pratik derslerine (sürüş eğitimi) katılarak, sadece pratik sınava (direksiyon sınavı) girer.

3. A2 yada F ehliyetim var B,E almak istiyorum. Hangi derslerden sınava gireceğim?

Yeni ehliyet sistemine göre herhangi bir ehliyeti olan aday, almak istediği ehliyet sınıfının pratik derslerine (sürüş eğitimi) katılarak, sadece pratik sınava (direksiyon sınavı) girer.

4. Ehliyet Sınavında verdiğim yanlış cevaplar doğru cevaplarımı etkiler mi?

Etkilemez, yanlış doğruyu götürmüyor.

5. Trafik , motor ve ilkyardım dersleri toplam kaç saattir?

Trafik 35 , motor 16 ve ilkyardım 12 olmak üzere toplam 63 saat ders verilir. Fark ehliyetleri B/A2-E-D ehliyetler için Motor dersinden 5 saat sorumludurlar

6. Ehliyetimi almadan sürücü sertifikasıyla araç kullanabilir miyim? 

Hayır. Trafik Tescil Bürosuna başvurup sürücü belgenizi aldıktan sonra araç kullanabilirsiniz 

7. Ehliyet Sınavı süresi toplam kaç saattir? 

Haziran döneminden sonra kurslara kayıt yaptıran kursiyerler için 50 dakikadır. Sınav 11.00 de başlar. 11'i 1 dk. geçe kursiyer sınava alınmaz.  

8. Sınavda başarısız olduğumda kaç defa sınava girme hakkım var? 

Aday, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılır. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa 4 (dört) yazılı (test) ve 4 (dört) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Sınav hakkı biten adayın dosyası iptal edildiği için MTSK müdürlüğüne yeni kayıt yaptırması gerekmektedir.                                 
9. Yazılı ve direksiyon sınavı nerede yapılıyor? 

Ankara Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün belirlediği okullarda yazılı sınav, direksiyon sınavı ise Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Trafik Şube Müdürlüğünün belirlediği güzergahta yapılır.

10. Sürücü olur raporu (Heyet raporu) nerelerden alınabilir?

Devlet Hastaneleri ve sürücü olur raporu vermeye yetkili özel hastanelerden alınabilir. Ehliyet sağlık raporu veren hastaneler Sürücü Olur Raporu Veren Bazı Özel Kuruluşlar; 

11. Sınav komisyon üyeleri kimlerden oluşur? 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği sınav yapma yeterliliği olan öğretmenlerden oluşur.

12. Ders saatlerinde ne kadar devamsızlık yapabilirim? 

Mazeretsiz olarak toplam ders saatlerinin 1/5 i kadar. 

13. Sürücü sertifikamı aldıktan sonra ne kadar süre içerisinde Trafik Tescil Bürosuna başvurmam gerek ?

Kurs başlangıç tarihinden itibaren alınan sağlık raporu ,sabıka kaydı,nüfus cüzdanı örneği ikametgahın üzerinde yazan tarih itibari ile 1 yıl  süre verilir. Verilen süre içerisinde başvurulmadığı takdirde tekrar sağlık raporu (Heyet raporu) ,sabıka kaydı,nüfus cüzdanı örneği ikametgahın yenilenmesi gerekir. Eski raporlar ve belgeler atılmadan yenileri ile Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bulunan  Trafik Tescil Bürosuna gidilir.

14. İlkokul mezunu olanlar hangi tarihe kadar sürücü belgesi için müracaat edebilir?

Tüm ilkokul mezunları ehliyet sahibi olabilirler.

15. Sınav başarı puan barajı kaçtır? 

Başarı puan barajı 100 üzerinden 70'tir.

16. Stajer ehliyet uygulaması neler getirecek?

Yeni yasa ile Kursiyerler geçici ehliyet alacaklar 2 yıl sonunda geçmişe bakılıp 60 ceza  puanı ve 4 kez kırmızı ışıkta geçmemiş, ölümlü bir trafik kazasına karışmamış ise asıl ehliyetine sahip olacak. 

17. Geçtim her şey bitti kurs benden sertifika parası istiyor vermek zorun damıyım?

Hayır, tüm ücretleri yatırdıysanız , başka ücret ödemek zorunda değilsiniz.

18. Kursiyer geçti sertifikasını aldı ne yapacak?

Sertifikasını aldığı sürücü kursunun bulunduğu ilçedeki trafik tescil bürosuna gidecek, burada bulunan vergi dairesi elemanına  harç parasını yatıracak makbuzla birlikte evrakları yetkili polise teslim edip kart parasını ödeyecektir.

19. Kayıp veya kırılan ehliyet nasıl yeniden çıkartılır?

Kırılan, kaybolan ehliyeti yeni çıkartmak için aldığınız Trafik Tescile giderek, kaybolmuşsa bir polis tutanağı ve bir resim, kırılmış ise sadece 1 resim ile kart ücreti ödeyerek müracaat edebilirsiniz. Eğer aynı şehirde değilseniz ikametgahınızın bulunduğu ilçe trafik tescile müracaat edebilirsiniz. 

20. B/E ehliyetim var ancak sağlık sorunu yaşadım H ehliyeti almak istiyorum ne yapmalıyım?

Ehliyeti var iken Engelli duruma düşen kişiler önce bir devlet hastanesinden "H Grubu Sürücü Olur" sağlık raporu alarak ehliyetlerini aldıkları Trafik Tescil bürolarına 1 resimle müracaat edeceklerdir.

21. Ehliyeti H olarak aldım ancak durumum düzeldi ve B/E ehliyet almak istiyorum ne yapabilirim?

H ehliyeti alırken motordan muaf olan kursiyer B/E alacaksa sadece Motor dersinden sınava girecek ve öncelikle bu durumunu Devlet Hastanesinden alacağı sağlık raporu ile belgeleyerek sürücü kursuna müracaat edecektir. Alacağı ehliyet grubu için motordan yazılı ve Direksiyon sınavına girecektir.

22. Sınava girdim ne zaman açıklanır?

Her sınav sonucu, sınav tarihinden itibaren yaklaşık 3 hafta sonra direksiyon sınavının olacağı haftanın başında açıklanmış olur. 

23. A2/B Ehliyetim başka ilçeden E/D yi başka ilçeden aldım ne yapmalıyım?

Sürücü kursunun bulunduğu İlçedeki Trafik Tescil Bürosuna dosya ile müracaat edilip, daha önceki ehliyeti aldığı İlçedeki Trafik Tescil bürosuna,  E-mail ile görevli kişi ehliyetin doğruluğunu varsa cezasını soracak, cevap 24 saat içinde gelecek ve ehliyet için asıl müracaat olacaktır. Ehliyet harcı cevap geldikten sonra yatırılabilinir.

24. B sertifikayı yeni aldım başka ilçeden A2/E/D alırsam ne kadar masrafım olur?

Tavsiyemiz eğer dosyayı ehliyet haline getirmediyseniz aynı ilçeden almanız. Diğer türlü başka ilçelerde yeniden tüm evraklar düzenlenecek ve ilk aldığınız sertifikayı ehliyet haline getirdikten sonra yeni alacağınız sertifikayı yeniden ehliyet haline getirmek için tekrar masraf yapmak zorunda kalacaksınız.

25. A2-B-C ehliyetim var E/D alacağım ehliyette hangi tarih yazar?

Ehliyet de en büyük ehliyetin tarihi yazar. E sınıfı büyük kabul edilir. E'nin tarihi yazar. E' si var D alıyorsa E' nin, D'si var E alacaksa yine E' nin, A2/B si var E' nin gibi..

26. Sınava yada Direksiyon sınavına girmedim/giremedim hakkım yanar mı?

Yanar, Kursiyer sınav hakkını elde ettikten sonra sınavına girmek zorundadır. Eğer giremediyse hakkı yanar. Ancak sağlık raporu ile durumunu belgelerse hakkı yanmaz. Kurs temsilci ücretini yatırmış ise kursiyerde kursa  geç bildirimde bulunmuş ise kurs ücreti talep eder. 

27. Sınava girmedim kurs benden ücret istiyor. Ne yapayım?

Kursiyerin keyfi yada zaruretten sınava girememesi kursun sorunu değildir. Kursiyerlerin sınav listeleri İlçe Milli Eğitimden gelmekte ve temsilci ücretlerinin yatırılması istenmektedir. Ancak, yazılıda dekont süresi içinde, direksiyonda da sınav sonuçları açıklandığında sağlık sorunu varsa, bu belgelenmelidir sorun olmaz. Dolayısı ile kursun haberi yoksa ya da listeler çıkmışsa kurs temsilci ücretini yatırmak zorundadır.

SRC BELGESİ

1. SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) ne demektir, kimler almalıdır?
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya gösterecek olan tüm sürücülerin alması zorunlu olan belgedir.

2. SRC nin açılımı nedir?
SRC belgesi, sürücü kelimesinin kısaltılmış olarak yazılmış halidir.

3. Kaç çeşit SRC Belgesi vardır?
5 çeşit SRC belge türü vardır. Bunlar;
SRC 1: Uluslar arası Yolcu Taşımacılığı
SRC 2: Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı
SRC 3: Uluslar arası Eşya Taşımacılığı
SRC 4: Yurt İçi Eşya Taşımacılığı
SRC 5: Tehlikeli Madde Taşımacılığı

4. SRC Belgesini nasıl alabilirim?
SRC Belgesi almanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki SRC Belgesini muafiyet (sınavsız alma) diğeri sise Eğitim alarak ( Sınavlı ) alma yoludur. 25.02.2003 tarihinden önce ehliyeti E - C veya D Sınıfı olanlar muafiyet kapsamındadır. 25.02.2003 tarihinden önce B Sınıfı Ehliyeti olanlar ise Ehliyet aldığı Tarih ile 25.02.2003 tarihi arasında 90 gün sigorta veya bağkuru olmalıdır.  Bu şartları sağlayanlar SRC belgelerini eğitim görmeden alabilirler.
(0242) 519 08 22 numaralı telefondan revdevu alarak muafiyet başvurusu yapabilirsiniz.

Yukarıdaki şartlara uymayanlar, kursumuzda eğitimlere katılarak sertifikalarını alırlar ve Ulaştırma Bakanlığının yapmış olduğu sınavlara katılarak SRC Belgelerini alabilirler.


5. SRC Belgesini Muafiyetten almak için ne yapmamız gerekir?
SRC belgesini sınavsız alma işlemlerinde kurumumuz hizmet vermektedir. İrtibat: (0242) 519 08 22

6. SRC sınavında kaç soru soruluyor?
SRC 1–2–3–4 sınavlarında toplam 50 soru,

7. SRC sınavından geçmek için kaç puan almalıyım?
SRC sınavını geçmek için 100 puan üzerinden 60 puan almak yeterlidir.

8. SRC belgelerinin süresi var mıdır?
SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir. Ancak Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği 40. maddesine göre;

‘Bakanlık Mesleki Yeterlilik Belgesi sahiplerine, 5 yılda bir; ekonomik, teknolojik ve sosyal gelişmelerin taşımacılık faaliyetlerine yansımaları ve değişen mevzuatı kapsayan bir periyodik eğitim alma zorunluluğu getirebilir.’ denilmektedir.

9. SRC belgelerinde yaş şartı aranır mı?
Src belgesi için üst yaş sınırı63’tür. Büyük otobüs ( 15+1) kullananlar için alt yaş sınırı26’dır. Fakat SRC belgesi almak için alt yaş sınırını doldurmak gerekmez.

10. B sınıfı sürücü belgesiyle SRC belgesi alınabilir mi?
SRC belgesinde ağır vasıta ehliyeti olma şartı aranmamaktadır. B sınıfı ehliyetinizle SRC belgeleri alabilirsiniz.

11. SRC belgesini hangi kurum veriyor?
SRC belgesini Ulaştırma Bakanlığı vermektedir.

12. SRC derslerinde devam zorunluluğu var mıdır?
Derslere 1/5 oranında devamsızlık hakkınız vardır. Bunun dışındaki tüm derslere katılmak zorunludur.

13. SRC sınavlarına katılmak için neler yapmalıyız?
SRC sınavlarına katılabilmek için önce Mesleki Yeterlilik Merkezlerinden eğitime katılıp tamamlama belgesi almak gerekir. Daha sonra sınavlar için başvuru yapılarak ve sınav harcı yatırılarak sınavlara katılabilirsiniz.

14. Yılda kaç kere SRC sınavı yapılmaktadır?
Ulaştırma Bakanlığı talep miktarına göre yıl içerisinde sınav sayısını artırabilir veya azaltabilir. 2016 yılı için 4 SRC sınavı planlanmıştır.

15. Sınav tarihinden ne kadar önce kursların bitmesi gerekir?
SRC sınavları için başvuru tarihleri vardır. Bu başvuru tarihlerine kadar Mesleki Yeterlilik Eğitimlerini tamamlamanız gerekmektedir.

16. İlkokul mezunuyum SRC belgesi alabilir miyim?
İlkokul mezunları da SRC belgesi alabilirler.

17. SRC eğitimleriniz ne zaman?
SRC eğitimlerimiz kursiyerlerin talebine göre değişkenlik göstermektedir. Genelde hafta sonu grupları açmaktayız. Fakat talep olması durumunda hafta içi de eğitim verebiliriz.

18. Biz 20–25 kişiyiz bize özel grup ayarlanabilir mi?
Size özel bir grup planlaması yapılabilir. Merkezimizle irtibata geçip sizlere uygun ders programı ayarlayabiliriz.

19. SRC belgesinin cezası ne kadardır?
Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan ticari araç kullananlara cezai yaptırım vardır.
Sürücülere 291 tl, işletmelere 731 tl ceza söz konusudur.

20. Merkeziniz nerede?
Merkezimiz Şekerhane Mah Kaymaklı Sok Pınar Apt 5/6 Alanya adresinde bulunmaktadır. Cuma Pazarının Girişinde 25 metrelik yol Üzerindeki Garanti Bankasının Çaprazındadır. Merkezimize Alanyanın’nın her yerinden tek vasıtayla veya Yürüyerek bile ulaşabilirsiniz.

21. Başka bir şehirde ikamet etmekteyim. SRC belgesi eğitimi almak için ne yapmalıyım?
SRC belgesi eğitimi almak için derslere katılmanız gerektiğinden size en yakın kurumu tercih etmelisiniz. Dilerseniz merkezimizden size en yakın kurumu öğrenebilirsiniz.

22. Şirketimize kayıtlı Doblo tipi aracımız vardır. SRC belgesi almalı mıyım?
SRC 4 ( Yurt İçi Eşya Taşımacılığı ) türü yetki belgesi almanız gerekmektedir.

23. Kendime ait Kangoo tipi aracım var. Herhangi bir taşıma yapmıyorum ve vergi mükellefi değilim. Ne yapmalıyım?
‘Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin Kapsam başlıklı 2 nci maddesinde yapılan değişiklikle, yönetmeliğin kapsamı, yeniden düzenlenerek herhangi, bir ticari faaliyeti olmayan, adlarına “hususi” ve “kamyonet” olarak tescil edilmiş taşıtların bulunan ancak gerçekte otomobil gibi kullanılan Fiat Doblo, Renault Kangoo vb. taşıt sahibi gerçek kişi durumundaki vatandaşlarımızın taşıtları ile yapılan hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar, Yönetmelik kapsamı dışına alınarak yetki belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır.’

24. SRC 4 belgesiyle Uluslar arası çalışabilir miyim?
SRC 4 belge türü ile sadece Yurt İçi Eşya – Kargo taşımacılığı yapılabilmektedir. Yurtdışına çıkış yapabilmeniz için SRC 3 belgesine sahip olmanız gerekmektedir.

25. SRC sınav sonuçları kaç gün içerisinde açıklanır.
Sınava girdikten 15–20 gün sonra açıklanır.

26. SRC sınavına girdim, sonucu nasıl öğrenebilirim.
Sınava girmiş olduğunuz kurumdan sınav sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Bizim eğitim kurumumuzda Sınav sonuçları otomatik olarak size mesaj olarak bildirilmektedir.

PSİKOTEKNİK

1. Psiko-teknik nedir?
Sürücülerde güvenli araç kullanmak için temel olarak bulunması gereken algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız-mesafe tahmini gibi zihinsel özelliklerinin; tepki hızı, göz, el ayak koordinasyonu gibi psiko-motor yetenek ve beceri düzeyinin, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ölçülebildiği" bir sistemdir.


2. Kimler almalıdır?
• Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36-1/d maddesi gereğince uluslar arası ve yurtiçi yük ve yolcu taşıma yapan sürücüler

• Hız aşımı nedeniyle ehliyeti alınan sürücüler
• Alkol kullanım nedeniyle ehliyeti alınan sürücüler
• 100 ceza puanını dolduran sürücüler

3. Hız aşımı (radar) nedeniyle ehliyetini kaptıran sürücüler ne yapmalıdır?
(Madde 50–51) Şehirlerarası karayollarında 90 km/s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları yönetmelikte belirlenir. Sürücülerin bu hız sınırlarını aşmamaları gerekmektedir. Aksi halde sürücü belgeleri geçici olarak alınmaktadır. Ehliyeti alınan sürücüler ehliyetlerini tekrar almak istediklerinde Emniyet Genel Müdürlüğü şartlarından biri de psikoteknik değerlendirmeden geçme zorunluluğudur. (Bir yılda 5 defa hız limitini %30'dan fazla aşanlar)


4. Alkolden ehliyetimi kaptırdım ne yapmalıyım?

(Madde 48/5) Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Aksi halde sürücü belgeleri geçici olarak alınır. Ehliyeti alınan sürücüler ehliyetlerini tekrar almak istediklerinde Emniyet Genel Müdürlüğü şartlarından biri de psikoteknik değerlendirmeden geçme zorunluluğudur. (Sürücünün geriye doğru 5 yıl içinde 3 ve 3ten fazla alkol kullandığı tespit edilenler)

5. 100 ceza puanımı doldurdum. Ne yapmalıyım?

100 ceza puanını ilk defa dolduranlar (ehliyetini 2 ay kaptıranlar) Sürücü Kurslarında 35 saatlik Trafik ve Çevre Bilgisi Eğitimlerine katılmak zorundadır.

Bir yıl içerisinde 100 ceza puanını ikinci defa dolduranlar (ehliyetini 4 ay kaptıranlar) ise Psiko-teknik muayeneden geçerek süre bitiminde ehliyetlerini geri alabilirler.

6. Sürücülerde Psikotekniğin amacı nedir?

• Trafik içinde seyahat eden halkı, tehlikeli sürücülerden korumak
• Uzun vadeli risk altındaki sürücülere, tutumlarını değiştirme şansı verecek rehabilitasyon programları oluşturarak toplumun sürücülük kültürünü iyileştirmektir.
• Sürücülerin kendi kişisel sürücülük becerileri ve tutumlarına ilişkin farkında olmalarını sağlamak
• Psikolojik yetersizlikleri nedeni ile trafikte tehlike yaratabilecek sürücülerin teşhis edilmesi
• Sürücülük kültürünü iyileştirmek
• İşe uygun sürücü seçiminde psiko-teknik değerlendirme de başarılı olanların tercih edilmesini sağlamak
• Sürücülerin güvenli araç kullanmaları için sahip olmaları gereken zihinsel ve Psiko-motor yetenek düzeylerini şeffaf olarak ölçmek.
• Psiko-Teknik Değerlendirme den olumsuz rapor alanların trafiğe çıkmasını engelleyerek, doğabilecek kazaları önlemek.
• Psiko-Teknik Değerlendirme trafikteki yetenekli ve yeteneksiz sürücüleri belirlemektir.
• Taşıma işlerinde istihdam edilenlerin niteliklerini, haklarını ve sorumluluklarını belirlemek, karayolu taşımalarının diğer taşıma sistemleriyle birlikte ve birbirini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini, mevcut imkânların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

7. Psikoteknik raporunu almak için teste girmek gerekli midir?

Psikoteknik muayenende geçmek için en az 1 saat psikolog nezaretinde teste girmek gerekir.

8. Psikoteknik kartım var geçerli midir?

Psikoteknik muayene sonucunda psikolog, psikiyatri doktor imzalı ve İl Sağlık Müdürlüklerinden onaylı raporunuz çıkar ve size teslim edilir. Kartınızın yasal bir geçerliliği yoktur.

9. Hangi testler uygulanır?

• Muhakeme Testi
• Sürekli Dikkat ve Problem Çözme Testi
• Görsel Süreklilik Testi
• Seçici Dikkat/Dikkat Düzeyi Testi
• Tepki Kalitesi ve Hızı
• Takistoskopik Trafik Algı Testi
• Hız ve Mesafe Algılama Testi

10. Psikoteknik raporunun süresi var mıdır?

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36. maddesine göre yük ve yolcu taşımacılığı için alınan raporlar alındığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

11. Test için bilgisayar bilgisine ihtiyaç var mıdır?

Test için kesinlikle bilgisayar bilgisine ihtiyaç yoktur.

12. Psikotekniğin yasal dayanağı var mıdır?

Psikoteknik Değerlendirme yapabilmek üzere: 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile uygulama açısından ( T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ) bununla bitiştirilen Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca yapılan uygulamalara YASAL uygulamalar adını veriyoruz.

13. Ticari araç kullanmıyorum muayeneden geçmeli miyim?

Şahsi aracınız için psikoteknik belgesi almanıza gerek yoktur.

14. Psikoteknik raporunu hangi kurum onaylıyor?

Psikoteknik raporunu Sağlık Bakanlığına bağlı İl Sağlık Müdürlükleri onaylamaktadır.

15. Test ne kadar sürüyor?

Psikoteknik testi 1 saat sürmektedir. 1 saatten az olan testler geçersizdir.

16. Ne kadar sürede raporumu alabilirim?

Teste girdikten sonra 1 hafta içerisinde raporunuz hazır hale gelir.

ÜDY BELGESİ 

1. ÜDY ne demektir?
Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve/veya bu kişilerin faaliyetlerini fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel koordinatör, genel sekreter ve benzeri konumdaki veya bu unvanlarla istihdam eden kişiler için alınması gereken belgedir.

2. ÜDY nin açılımı nedir?
Üst Düzey Yönetici Belgesi


3. ÜDY Belgesi çeşitleri nelerdir?
ÜDY 1: Uluslar arası Yolcu Taşımacılığı

ÜDY 2: Yurt içi Yolcu Taşımacılığı
ÜDY 3: Uluslar arası Eşya Taşımacılığı
ÜDY 4: Yurt içi Eşya Taşımacılığı

4. ÜDY Belgesini kursa gelerek nasıl alabilirim?
ÜDY belgesinin yaklaşık olarak 130 saat civarında (istediğiniz türe göre değişiklik gösterir.) dersi vardır. 1/5 oranından devamsızlık hakkınız vardır. Kurslara katılmak mecburidir.


5. ÜDY sınavlarında kaç soru sorulmaktadır?
ÜDY sınavlarında toplam 50 soru sorulmaktadır.


6. Geçmek için kaç puan almalıyım?
100 puan üzerinden 60 puan almamız gerekir.


7. ÜDY Belgesi almaya hak kazandım. Belgemin ne durumda olduğunu nerden öğrenebilirim?
E-devlet şifrenizle Ulaştırma Bakanlığının Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama Bölümünden belgenizin akıbetini öğrenebilirsiniz.


8. ÜDY sınavını geçtim. Şimdi ne yapmalıyım?
Sınavı kazandıktan sonra 16 tl Kart ücretini Halkbankasına yatırmanız durumunda belgeniz basılacaktır. Basıldıktan sonra PTT ile vermiş olduğunuz adrese postalanacaktır. Belge postacıyla gelir ve imza karşılığı teslim edilir. Sizin yerinize başka birisi de belgenizi teslim alabilir. Bu süre de yaklaşık olarak 1,5 -2 ay arasındadır.


9. 5 ay oldu ÜDY belgem elime gelmedi. Ne yapmalıyım?
Belgeniz verdiğiniz adrese gitmiş kimse almadığı için geri dönmüş olabilir. E-devlet şifrenizle durumunu kontrol ediniz. Belgeniz arşivde gözüküyorsa ikametgah belgenizi bu adrese (LİNK VER GAZİ UBGUP) postalayabilirsiniz. İkametgah belgeniz ellerine ulaştıktan sonra ÜDY belgeniz size tekrar gönderilecektir.

10. Başka şehirde ikamet etmekteyim. ÜDY eğitimlerine katılmam gerekiyor.Ne yapmalıyım?
Size en yakın yerde açılan ÜDY eğitimlerine katılabilirsiniz. Kurumumuz şehir dışında gelen kursiyerlerimiz için yakın çevrede otellerle anlaşmıştır. Konaklamayla ilgili yardımcı olabiliriz.

11. ÜDY kursunda devam zorunluluğu var mı?
1/5 oranında devamsızlık hakkınız vardır. Bunun dışında derslere katılmamız gerekmektedir.


12. Çıkmış ÜDY Sınav Sorularına nasıl ulaşabilirim?
Sitemizden çıkmış sınav sorularına ulaşabilir. Kendinizi değerlendirebilirsiniz.

13. ÜDY belgesi alabilmek için mezuniyet şartı var mıdır?
ÜDY belgesi alabilmek için en az lise mezunu olmak gerekir.

14. ÜDY belgesi muafiyet başvuruları nereye yapılmaktadır?
ÜDY belgesi başvurularınızda kurumumuz danışmanlık hizmeti vermektedir. Kurumumuzla irtibata geçebilirsiniz. Başvurular Kara Ulaştırması Uygulama ve Araştırma Birimine yapılmaktadır.

15. Herhangi bir şirkette görev yapmıyorum, üdy belgesi almam gerekir mi?
Hayır, ÜDY belgesi almanız gerekmez, fakat iş başvurularında katkısı olacağı da yadsınamaz.

ODY BELGESİ

1. ODY ne demektir?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık faaliyetlerini sürekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden müdür, şef, uzman, operasyon yöneticisi ve benzeri unvanlarla görev yapan kişilerin alması gereken belgedir.

2. ODY nin açılımı nedir?
Orta Düzey Yönetici Belgesi

3. ODY Belgesi çeşitleri nelerdir?
ODY 1: Uluslar arası Yolcu Taşımacılığı
ODY 2: Yurt içi Yolcu Taşımacılığı
ODY 3: Uluslar arası Eşya Taşımacılığı
ODY 4: Yurt içi Eşya Taşımacılığı

4. ODY Belgesini kursa gelerek nasıl alabilirim?
ODY belgesinin yaklaşık olarak 72 saat civarında (istediğiniz türe göre değişiklik gösterir.) dersi vardır. 1/5 oranından devamsızlık hakkınız vardır. Kurslara katılmak mecburidir.

5. ODY sınavlarında kaç soru sorulmaktadır?
ODY sınavlarında toplam 50 soru sorulmaktadır.


6. Geçmek için kaç puan almalıyım?
100 puan üzerinden 60 puan almamız gerekir.


7. ODY Belgesi almaya hak kazandım. Belgemin ne durumda olduğunu nerden öğrenebilirim?
E-devlet şifrenizle Ulaştırma Bakanlığının Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama Bölümünden belgenizin akıbetini öğrenebilirsiniz.

8. ODY sınavını geçtim. Şimdi ne yapmalıyım?
Sınavı kazandıktan sonra 16 tl Kart ücretini Halkbankasına yatırmanız durumunda belgeniz basılacaktır. Basıldıktan sonra PTT ile vermiş olduğunuz adrese postalanacaktır. Belge postacıyla gelir ve imza karşılığı teslim edilir. Sizin yerinize başka birisi de belgenizi teslim alabilir. Bu süre de yaklaşık olarak 1,5 -2 ay arasındadır.


9. 5 ay oldu ODY belgem elime gelmedi. Ne yapmalıyım?
Belgeniz verdiğiniz adrese gitmiş kimse almadığı için geri dönmüş olabilir. E-devlet şifrenizle durumunu kontrol ediniz. Belgeniz arşivde gözüküyorsa ikametgâh belgenizi bu adrese (LİNK VER GAZİ UBGUP) postalayabilirsiniz. İkametgâh belgeniz ellerine ulaştıktan sonra ODY belgeniz size tekrar gönderilecektir.


10. Zonguldak'ta ikamet etmekteyim. ODY eğitimlerine katılmam gerekiyor. Ne yapmalıyım?
Size en yakın yerde açılan ODY eğitimlerine katılabilirsiniz. Kurumumuz şehir dışında gelen kursiyerlerimiz için yakın çevrede otellerle anlaşmıştır. Konaklamayla ilgili yardımcı olabiliriz.


11. ODY kursunda devam zorunluluğu var mı?
1/5 oranında devamsızlık hakkınız vardır. Bunun dışında derslere katılmamız gerekmektedir.

12. Çıkmış ODY Sınav Sorularına nasıl ulaşabilirim?
Sitemizden çıkmış sınav sorularına ulaşabilir. Kendinizi değerlendirebilirsiniz.

13. ODY belgesi alabilmek için mezuniyet şartı var mıdır?
ODY belgesini İlkokul ve Ortaokul mezunları da alabilirler.

14. ODY belgesi muafiyet başvuruları nereye yapılmaktadır?
ODY belgesi başvurularınızda kurumumuz danışmanlık hizmeti vermektedir. Kurumumuzla irtibata geçebilirsiniz. Başvurular Kara Ulaştırması Uygulama ve Araştırma Birimine yapılmaktadır.

15. Herhangi bir şirkette görev yapmıyorum, ody belgesi almam gerekir mi?
Hayır, ODY belgesi almanız gerekmez, fakat iş başvurularında katkısı olacağı da yadsınamaz. 

 

 Detaylı bilgi almak için :   0 532 208 97 82 
Yorum ekle