-
Ana Sayfa
Hakkımızda Kursumuz Referanslar Gerekli Evraklar S.S.S
- Src Belgesi
- Psikoteknik
- Ody - Üdy
- Ehliyet
- K- Belgesi
- İletişim
KategorilerSizin İçin SeçtiklerimizArşivAnketSitemizi değerlendirin
24 Tem 11:57Ders NotlarıOdy - Üdy Dersi
TEKNİK STANDARTLAR
Ticari Taşıtlar ve Taşımacılık Endüstrisi
Taşıma araç ve sistemlerinin gelişimine paralel olarak tüm dünyada taşımacılık endüstrisi gerçek zamanlı iletişimle birlikte bütünleşik hizmetler sunan bir nitelik kazanmaktadır. Gelişen kombine taşımacılığa rağmen karayolu taşımacılığı ekonominin lokomotif sektörlerinden biri durumundadır.
Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da son yıllarda endüstri, taşıma ve çevre, bütünleşik olarak ele alınmaktadır. Toplam taşımanın artması ile büyük işletmeler için temel amaçlardan biri taşıma maliyetleri ile birlikte genel maliyetin ve ürün fiyatlarının düşürülmesidir. Bu amaç; hava, kara, deniz, demir ve suyollarının birlikte kullanılmasını ve her birinin avantajlarından yaralanılmasını gerektirmektedir. Bu gelişmelere paralel olarak ticari taşıt üreticileri çok önemli gelişmeler kaydetmektedir.
Gelişen kombine taşımacılığa rağmen karayolu taşımacılığı, ekonominin lokomotif sektörlerinden biri durumundadır. Karayolu taşımacılığı esnek, kaliteli hizmet sunmak, tarım, endüstri ve ticari alanlarda ortak çalışma yapmak imkanına sahiptir. Ayrıca karayolu taşımacılığı taşımacılık ve lojistik alanlardaki ihtiyaçları modern yöntemlerle karşılayarak yaratıcı çözümler sunmaktadır.
Taşıma çeşitlerinin ekonomiye katkısı ton/km başına taşınan yük ve km başına taşınan yolcu ile belirlenmektedir. Karayolu taşımacılık endüstrisi gelirlerini arttırmak ve maliyeti minimum seviyeye indirmek için çalışmalar yapmaktadır ve bu bakımdan sürekli bir değişim ve gelişim içerisindedir. Bunların sonucunda karayolu taşımacılığı kendini müşteri ihtiyaçları doğrultusunda sürekli yenilenmektedir. Taşımacılıkta üretkenliğin her zaman daha fazla arttırılması ve taşımacılığın değerli bir yatırım haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Böylece karayolu taşımacılık endüstrisi, kendini yeni teknolojilere adapte edebilmekte ve hizmet kalitesini arttırarak müşteri ihtiyaçlarına daha üst seviyelerde cevap verebilmektedir.
Avrupa’da Durum
Kamyonlar Avrupa’da her bir kişi için yılda 70 kg mal taşımaktadır. Bu rakam yılda toplam 13 milyar ton anlamına gelir. Sektör 370 milyon tüketiciye hizmet sunmaktadır.
Avrupa’nın taşıma ihtiyacının %80’i karayolu taşımacılığı ile gerçekleştirilmekte ve kamyonlar üretilen tarım ürünlerinin %75’ini, içeceklerin ve yumurtaların %90’ını taşımaktadır.
Avrupa’da taşıma için kullanılan 7 araçtan biri ağır vasıta olarak tanımlanan araç sınıfındadır ve kamyonlardan birinin taşıdığı yükü ancak 10 hafif ticari araç taşıyabilmektedir.
Avrupa Taşımacılık Pazarı Dağılımı
Kamyon %79
Demiryolu %11
Yerel suyolu %6
Diğer %4
Yolcu Taşımacılığı
Karayolu, yolcu taşımacılığında her zaman etkin bir rol üstlenmiştir. IRU’ ya göre Avrupa Birliği ülkelerinde yolculuk yapanların %87’i karayolunu kullanmakta ve yolculuk için kat edilen mesafenin %79’u özel otomobiller ile alınmaktadır. Avrupa’da yerleşik halde yaşayanların %40’ının özel otomobili bulunmamakta ve toplu taşıma ulaşımlarını gerçekleştirmektedir. Ayrıca Avrupa’da yetişkinlerin %50’sinin ehliyeti bulunmamakta veya araç kullanmamaktadırlar.
Bir otobüs 30 özel otomobilin taşıyacağı kadar insanı üç otomobil boyutunda yer kaplayarak taşıyabilmektedir ve bir otobüste her bir yolcu için 100 km’de harcanan yakıt miktarı bugün için sadece yarım litredir.
Kısaca, otobüs ve türevleri vatandaşların ulaşım sorunları için en esnek çözümü oluşturmaktadır. Ayrıca diğer sistemler ile eşgüdüm sağlayarak taşımacılık siteminde bütünlük oluşturma uygulamaları günümüzde görülmektedir.
Taşımacılık Sektöründeki Gelişmeler
Kombine Taşımacılık
Karayolu taşımacılığı, yolcu ve yük taşımada diğer taşımacılık biçimlerine göre çok amaçlı olması ve diğer taşıma biçimleri ile ortak çalışma imkânına sahip olması bakımından avantajlıdır. Bu avantajlarla birlikte karayolu taşımacılığı, sunduğu kaliteli, esnek ve adrese teslim taşıma özelliği ile her zaman tercih nedeni olmaktadır. Otobüs ve kamyonların bir başka ek avantajı orta ve uzun mesafelerde karayolunu terk ederek demiryolu ve su yolunu kullanabilmeleridir. Bu özellik sonucunda da kombine taşımacılık gündeme gelmiştir.
Kombine taşımacılığın özünü sunulan hizmetlerin birbirini tamamlaması, teknik ve ekonomik açıdan makul ve müşteriyi tatmin edici olması oluşturur. Taşıma biçimlerinin ortak kullanımı ve pozitif faydalarının kanıtlanması; taşımacılık biçimlerinin mümkün olduğunca birbirine yakınlaşması sonucunu doğurmuştur. Özellikle uzun mesafe taşımacılığı alanında kombine taşımacılığın alternatif olarak görülmesi; teknik ve ekonomik anlamda maliyet ve kazanımlar ile doğrudan ilgilidir. Kombine taşımacılığın pozitif etkisinin ancak eşit şartlarda ve çeşitli taşıma biçimlerine eşit davranılarak sağlanacağı açıktır Ayrıca yüksek miktarlarda yüklerin kısa mesafelerde taşınması için karayolu taşımacılığı her zaman kullanılacaktır.
Türkiye’de Durum
Türkiye’de son yıllarda taşıma araçlarının kullanımı ve ulaşım politikalarının oluşumu, dünyadaki ve Avrupa’daki eğilimlerle paralellik arz etmektedir.
Ülkemizde yük taşımacılığının %87’sinin, yolcu taşımacılığının %94’e yakınının karayolu ile yapıldığı hesaplanmaktadır.
Buna rağmen özellikle uluslar arası ithal, ihraç ve transit taşımacılık anlayışı yaygınlaşmaktadır. Demiryolu, karayolu, havayolu ve denizyolunun müşterek kullanımı resmi kurumlarla birlikte taşımacılık yapan özel işletmeciler tarafından da benimsemiş bulunmaktadır. Özellikle Ro-Ro taşımalarında son yıllarda ortaya çıkan gelişme ve Ro-Ro hatlarının artması, başarılı işletmecilerden birinin Türkiye’de karaya paralel Ro-Ro hatları oluşturma projesini gündeme getirmesi kayda değer gelişmeler olarak gözlenmektedir.
Türkiye’nin bölgesi için kendine ön gördüğü köprü rolünü eksiksiz yerine getirmesi ise; limanlarımızın ve demiryollarımızın gelişmesi, Avrupa ve Asya kara ulaştırma koridorlarının ve otoyol inşaatlarının tamamlanması, taşıma araçlarının verimli kullanımı, taşıma kuruluşlarının ve taşıma kültürünün gelişmesi ile sağlanabilecektir.
Son yıllara Türkiye kara taşıma filoları gerek yük taşımacılığı alanında, gerek yolcu taşımacılığı alanında dünya standardın da filo işletme anlayışı ve personele sahip bulunmakta ve rekabetçi özelliğini geliştirmektedir. Ticari taşıt kullanımı Türkiye için en önemli istihdam ve kamu geliri yaratan alan durumundadır. Taşıtların ithalatında, imalatında ve işletilmesinde ekonomiklilik, verimlilik ile birlikte çevre ve yüksek güvenlik ve kazaların en aza indirilmesi de ana eğilim haline gelmiştir.
Filoların oluşturulması işletilmesi filo personelinin eğitilmesi ve bu alanlarla ilgili tüm kişi ve kuruluşların temel hedefleri ve işlerinin ayrılmaz parçası durumuna gelmiş bulunmaktadır.
TANIMLAR
Taşıtlardaki çeşitliliği anlama, bu araçların üretim ve kullanımını trafik, yol emniyeti ve İnsan sağlığına uygun düzenlemede, tanımlamalar anahtar rol oynamaktadır.
Kamu kesimi araçları; trafik, yol emniyeti ve insan sağlığı açısından ve vergi, ehliyet, sigorta ile diğer ekonomik düzenlemeler nedeniyle tanımlamaktadır ülkemizde taşıt tiplerine ait kapsamlı tanımlamalar Karayolları Trafik Kanunu, Araç imal Tadil ve Montaj Yönetmeliği (AİTMY) ve Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmelikleri'nde (MARTOY) yapılmaktadır.
Karayolu Trafik Kanunu’na göre Araçların Tanımlanması
Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsünden başka en çok 7 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.
Minibüs: (Değişik: 16/10/1984 3058'1 Md.) Yapısı itibariyle sürücüsünden başka 8 İla 14 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.
Pikap: Sürücü mahallinde sürücü dâhil 3 kişiye kadar oturma yeri ile arkasında azami 1750 kg1 a kadar yük taşımak İçin yeri bulunan motorlu taşıttır.
Kamyonet: İzin verilen azami yüklü ağırlığı 3.500 kg. geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır.
Kamyon: İzin verilen azamı yüklü ağırlığı 3.500 kg. fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır
Otobüs: (Değişik: 16.10.1984 3058/1 Md.) Yapısı itibariyle sürücüsünden başka en az 15 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dâhildir.
Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek İçin imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu taşıttır
Arazi taşılı: Karayollarında yolcu ve/veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu taşıtlardır.
Personel servis aracı: (Ek; 17.10.1996 4199/1 Md) Her hangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlardır. Kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere ait araçların kendi personelini veya yolcusunu taşıma işi bu tanımın kapsamına girmez.
Kamp taşıtı: (Ek; 17.10.1996 4199/1 md.) Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır.
Römork: Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır.
Yan römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.
Hafif römork: Azami yüklü ağırlığı 750 kg geçmeyen römork veya yarı römorktur
Lastik tekerlekli traktör: Belirli şartlarda römork ve yarı römork çekebilen, ancak ticari amaçla taşımada kullanılmayan tarım araçlarıdır.
Okul taşıtı: Genel olarak okul öncesi, ilköğretim ve orta dereceli okulların öğrencileri ile sadece gözetici ve hizmetlilerin taşınmasında kullanılan taşıttır.
Taşıt katarı: Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlardır. Bunlardan makine gücü ile yürütülenlerine motorlu taşıt, insan ve hayvan gücü ile yürütülenlerine motorsuz taşıt denir.
Taşıma sınırı (Kapasite): Bir aracın güvenle taşıyabileceği en çok yük ağırlığı veya yolcu sayısıdır.
Azami ağırlık: Taşıtın güvenle taşıyabileceği azami yükle birlikte ağırlığıdır.
Yüksüz ağırlık: üzerinde insan veya eşya (yük) bulunmayan ve akaryakıt deposu olan bir aracın taşınması zorunlu alet, edevat ve donatımı ile birlikte toplam ağırlığıdır.
Dingil ağırlığı: Araçlarda aynı dingile bağlı tekerleklerden karayolu yapısına aktarılan yük.
Azami dingil ağırlığı: Araçların karayolu yapılarından güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan dingil ağırlığıdır.
Azami toplam ağırlık: Araçların karayolu yapılarından güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan toplam ağırlığıdır.
AİTMY ve MARTOY’ göre Araçların Tanımlanması
I-ÇIFT İZLİ MOTORLU TAŞIT: 4 veya daha fazla tekerlekli, iş görmeye, araçların çekilmesine, tendi içinde insan taşımaya veya yük taşıma platformunda yükün karayollarında taşınmasına yarayan ve mekanik güçle tahrik edilen araçlardır. Bu araçların bütün tekerleklerden güç alabilenlerine arazi taşıtı denir. Tariflerin ismi ile anılır. Çift izli motorlu taşıtlar aşağıdaki gibi sınıflandırılır.
- A) OTOMOBİL;Yapısı ve donanımı bakımından, sürücü dahil en fazla 8 kişi ve bunların yüklerini taşıyan motorlu taşıttır Otomobiller römorkların çekilmesinde de kullanılabilir.
1) Binek Otomobil (Sedan); Aşağıdaki özellikleri taşıyan otomobildir:
- a) Yan pencereler arasında sabit ve ya sabit olmayan destekleri bulunan kapalı kabin.
- b) Sabit tavan, tavan kapağı olabilir.
- c) En az iki sırada 4 veya daha fazla oturma yeri bulunur, arka koltuklar yükleme hacmini artırmak için katlanabilir veya sökülebilir.
- d) Yanlarda 2 veya 4 kapı, arkada kapak olabilir.
- e) 4 veya daha fazla yan penceresi bulunur. Pencere, karoserinin cam veya diğer saydam malzeme ile kapatılan açıklığıdır ve bir veya çok bölüntülü olabilir. Arka kelebek penceresi, önünde yan pencerenin bir parçasıdır.
2) Üstü Açılır/Kapanır Binek Otomobil; Aşağıdaki özellikleri taşıyan otomobillerdir.
- a) Yanları çepeçevre kapalı üstü açık kabin.
- b) Geri katlanır tente (açıkta veya gizli).
- c) En az 2 sırada 4 veya daha fazla oturma yeri,
- d) Yanları 2 veya 4 kapı.
- e) 4 veya daha fazla pencere.
3) Pulman Binek Otomobil; Aşağıdaki özellikleri taşıyan otomobillerdir.
- a) Kapalı kabin.
- b) Sabit tavan, tavan kapağı olabilir.
- c) En az 2 sırada 4 veya daha fazla oturma yeri olabilir.
- d) Arka koltukların önünde katlanır koltuk olabilir.
- e) Yanlarda 4 veya 6 kapı bulunur.
- f) 6 veya daha fazla yan penceresi bulunur.
4) Steyşın; Aşağıdaki özellikleri taşıyan otomobillerdir.
- a) İç hacmin genişletilmesi için kapalı kabinin arka kısmı büyütülmüştür.
- b) Sabit tavan, ancak havalandırma kapağı yapılabilir.
- c) En az 2 sıra halinde 4 veya daha fazla oturma yeri bulunur.
- d) 2 veya 4 yan kapı ve arka kapak veya kapı bulunur.
Tavanın bir kısmı açılabilir Arka sıralar öne doğru katlanabilir ve veya çıkartılabilir. Bu durumda steyşın ile ticari amaçla olmamak kaydı İle yük taşınabilir.
5) Küpe; Aşağıdaki özellikleri taşıyan otomobillerdir.
- a) Arka iç hacmi daraltılmış kapalı kabin.
- b) Sabit tavan veya tavanın bir kısmı açılabilir.
- c) 1 veya daha fazla sırada, 2 veya daha fazla oturma yeri bulunur.
- d) Yanlarda 2 kapı. Arkada kapak olabilir.
- e) 2 veya daha fazla yan pencere bulunur.
6) Spor Otomobil; Aşağıdaki özellikleri taşıyan otomobillerdir.
- a) Açık veya kapalı kabin.
- b) Geri katlanır tente (Gizli veya sökülebilir tente veya sökülebilir bütün tavan bulunur.)
- c) Devrilme emniyet kuşağı olabilir.
- d) 1 veya daha fazla sırada 2 veya daha fazla oturma yeri bulunur.
- e) 2 yan kapısı bulunur.
- f) 2 veya daha fazla yan penceresi bulunur.
7) Çok Amaçlı Otomobil; Aşağıdaki özellikleri taşıyan otomobillerdir.
- a) Kapalı, açık veya açılabilir. İstendiğinde yük taşımaya uygun kabin.
- b) Bir veya daha fazla oturma yeri bulunur.
8) özel Amaçlı Otomobil; özel amaçlı otomobiller şimdiye kadar sayılanların dışında insan veya yük taşımak için yapılmış ve bu amaçla özel donanımları bulunan otomobillerdir.
- B) TİCARİ TAŞIT;Ticari taşıtlar insan ve/veya yük taşımaya re/veya römorkların çekilmesine uygun motorlu araçlardır.
1) Yolcu Taşıyan Taşıtlar; Yapısı nedeniyle yolcu taşıyan araçlardır.
- a) Minibüs; Sürücüsü dahil en fazla 15 oturan kişiyi taşıyan araçlardır
- b) Otobüs; Sürücüsü dahil 16 ve daha fazla kişiyi ve bunların yüklerini taşıyan araçtır. Otobüsler tek veya çift katlı olarak imal edilebilir. (Sürücü dahil 26 yolcuya kadar olan araçlara midibüs de denir.)
2) Şehir içi Otobüs (Sınıf 1); Şehir içinde ve banliyösünde, sürücü dahil 16 ve daha fazla oturan ve ayakta kişiyi taşıyan otobüstür.
3) Banliyö Otobüs (Sınıf 2); Özel olarak ayakta durma yeri ol mayan özellikle banliyö ve şehir cinde seter yapan, ancak kısa mesafelerde koridorunda ayakta kişi bulundurabilen, sürücü dahil 16 ve daha fazla oturan kişiyi taşıyan otobüstür
4) Şehirler Arası Otobüs (Sınıf 3); Sürücü dahil 16 ve daha fazla oturan kişiyi uzun mesafelerde taşıyan otobüstür
5) Troleybüs; Elektrikli olarak tahrik edilen elektrik akımını dışındaki iletkenden sağlayan otobüstür.
6) Matsallı (Körüklü) Otobüs; Her İki bölümü bir mafsalla bağlanmış ve bölümleri arasında doğrudan geçişi olan otobüstür,
7) Özel Amaçlı Otobüs; Özel amaçlı hizmetler İçin donatılmış ve yukarıdaki tanımlar dışında kalan otobüstür
8) Yük Taşıtları; Yapısı nedeni ile yük taşıyan motorlu araçtır Bu araçlar römork da çekebilir
- a) Kamyonet; Yapısı nedeni İle azami toplam ağırlığı 3500 kg'ı geçmeyen, yük taşıyan motorlu taşıttır Kamyonetler açık veya kapalı kasalı T tek veya çift sıralı sürücü yeri ile imal edilebiliri er
- b) Kamyon; Azami toplam ağırlığı 3500 kg. fazla olan ve yük taşıyan motorlu taşıttır Kamyonlar, açık veya kapalı kasalı, tek veya çift sıralı veya yataklı sürücü yeri ile imal edilebilirler.
- c) Özel Amaçlı Kamyonet ve Kamyon; özel hizmetler için donatılmış ve yukarıdaki tanımlar dışında kalan kamyonet veya kamyondur.
3) Çekici: Çekiciler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.
- a) Römork Çekicisi; özellikle römork çekmek üzere donanımı ve kendi ek yükleme alanı bulunan çekicidir.
- b) Yarı Römork Çekicisi; Yarı römorku çekmek için özel bir donanımı bulunan yarı römorkun ağırlığının önemli bir kısmını taşıyan çekicidir.
- c) LTT (Lastik Tekerlekli Traktör); Tarım veya ormancılıkta kullanılan makinelerin çekilmesi, taşınması veya tahrikini sağlayan araçtır.
II- TEK İZLİ MOTORLU TAŞIT
2 veya 3 tekerlekli, insan veya yükün karayollarında taşınmasına yarayan ve mekanik güçle tahrik edilen araçlardır.
- A) MOPED (MOP);Yürütmek için gerektiğinde diz hareketi ile pedalı da kullanılabilen tek izli motorlu araçtır.
- B) SKUTER (MOS);Yürütmek için pedalı bulunmayan, MOT’ a göre ayakların konulduğu bir platformu olan ve diz hareketi gerektirmeyen tek izli motorlu araçtır.
- C) MOTOSİKLET (MOT);Yürütmek için pedalı bulunmayan ve diz hareketi gerektirmeyen tek izli motorlu araçtır. Bunlardan karo serisi yük taşıyabilecek şekilde yapılmış olan ve yolcu taşınmasında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir.
III- MOTORLU ARAÇLAR İÇİN RÖMORKLAR
Yapısı ve donanımı bakımından motorlu araçlar taralından çekilen ve yük taşımada kullanılan motorsuz araçlardır.
- A) RÖMORKLAR;Motorlu araçlar taralından çekilen ve yük taşımak için imal edilmiş römorktur.
1) Yük Römorku; Yük taşımada kullanılan römorktur.
2) Karavan; ikamet etmek amacı ile donatılmış azami yüklü ağırlığı 750 kg. geçmeyen römorktur.
3) Özel Römork; Yapısı ve donanımı bakımından özel bir işin yapılmasında ve özel bir yük taşınmasında kullanılan römorktur.
- B) Römork;Yarı römork çekici araca oturtulan römorktur.
1) Yük Yarı Römorku; Yük taşımada kullanılan yarı römorktur.
2) Özel Yarı Römork; Yapısı ve donanımı bakımından özel bir işin yapılmasında ve özel bir yükün taşımasında kullanılan yarı römorktur.
IV- KATARLAR
Katar bir motorlu araç İle bir veya birden fazla römorktan oluşur.
- A) BİNEK OTOMOBİL KATARI;
Binek otomobil katarı, bir binek otomobili ve bir römorktan oluşur.
- B) KAMYON KATARI;Kamyon katarı, bir kamyon ile bir veya birden fazla römorktan oluşur.
- C) ÇEKİCİ KATARI;Çekici katarı, bir çekici ile bir veya birden fazla römorktan oluşur.
D)YARI RÖMORKLU ÇEKİCİ KATARI; Yarı römorklu çekici katarı, bir yarı römork çekicisi ile bir yarı römorktan oluşur.
AİTMY’E GÖRE ARAÇLARIN SINIFLANDIRILMASI
- a)L SINIFI ARAÇLAR: 4’den az tekerleği bulunan motorlu araçlardır.
L1 Sınıfı; silindir hacmi 50cm3den az veya eşit ve yapısı bakımından azami hızı 50 km/s’ı geçmeyen 2 tekerlekli motorlu taşıttır.
1) L2 Sınıfı; silindir hacmi 50 cm3’den az veya eşit ve yapısı bakımından azami hızı 50 km/s’ı geçmeyen 3 tekerlekli motorlu taşıttır.
2) L3 Sınıfı; Silindir hacmi 50 cm3’den büyük ve yapısı bakımından azami hızı 50 km/s’ı geçen 2 tekerlekli motorlu taşıttır.
3) L4 Sınıfı; silindir hacmi 50 cm3’den büyük, yapısı bakımından azami hızı 50 km/s’den fazla ve (ABOD) eksenine göre asimetrik olarak yerleştirilmiş 3 tekerlekli motorlu taşıttır.
4) L5 Sınıfı; Silindir hacmi 50 cm3’den büyük, yapısı bakımından azami hızı 50 km/s’den fazla, azami yüklü ağırlığı 1.000 Kg’dan az veya eşit ve (ABOD) eksenine göre simetrik olarak yerleştirilmiş 3 tekerlekli motorlu taşıttır.
- b) M SINIFI ARAÇLAR:Asgari 3 veya 4 tekerlekli olup, azami yüklü ağırlığı 1000 kg'ı geçen ve yapısı bakımından yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır;
1) M1 Sınıfı: Sürücü dahil azami 8 oturma yeri olan ve azami yüklü ağırlığı 3500 kg’ı geçmeyen yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır.
2) M2 Sınıfı: Sürücü dahil 8’den fazla oturma yeri olan ve azami yüklü ağırlığı 5000 kg’ı geçmeyen yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır.
3) M3 Sınıfı: Sürücü dahil 8’den fazla oturma yeri olan ve azami yüklü ağırlığı 5000 kg’ı geçen yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır.
- c)N SINIFI ARAÇLAR:Asgari 3 veya 4 tekerlekli olup, azami yüklü ağırlığı1000 kg’ı geçen ve yapısı bakımından yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır;
1) N1 Sınıfı: Azami yüklü ağırlığı 3500 kg’dan az veya eşit olan yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır.
2) N2 Sınıfı: Azami yüklü ağırlığı 3500 kg’dan büyük 12.000 kg’dan küçük veya eşit olan yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır.
3) N3 Sınıfı: Azami yüklü ağırlığı 12.000 kg’dan büyük yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır.
- d)O SINIFI ARAÇLAR:Römork ve yarı römork motorsuz araçlardır.
1) O1Sınıfı: Yarı römorklar hariç azami yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçmeyen tek akslı römorktur.
2) O2 Sınıfı: Sınıf O1’2 e dahil olmayan ve azami yüklü ağırlığı 3500 kg’dan az veya eşit olan römorktur.
3) O3 Sınıfı: Azami yüklü ağırlığı 3500 kg’dan fazla, 10.000 kg’dan az veya eşit olan römorktur.
4) O4 Sınıfı: Azami yüklü ağırlığı 10.000 kg’dan fazla olan römorktur.
TİCARİ ARAÇLARDA SINIF KAVRAMI
Teknolojik gelişimle birlikte çeşitlenen, kullanım alanları farklılaşan ticari taşıtlar; teknik yapı, motor gücü, taşıma kapasitesi, işlev, kullanım yeri ve benzeri özelliklerine göre ayrımlarına tabi tutulmaktadırlar. Bu ayrımlar yani sınıflandırmalar; kullanıcıları ehliyetlendirme, vergilendirme, üretim, Pazar araştırma ve değerlendirmelerinde temel basamakları oluşturmaktadır.
Otomotiv endüstrisinde ortaya çıkan müşterilerin farklı yük özellikleri ve miktarı, farklı üst yapı, şehir içi /şehir dışı kullanım beklentileri, ticaret ve üretimde ortaya çıkan değişiklikler, kent ve kent dışında oluşan mimari alt yapı, teknik gelişmelerin ürünlere uygulanması, araçlar cephesinde ürün çeşitliliğinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ticari araçlarda sınıf kavramı; çeşitliliği anlamak, üretim ve kullanım alanlarındaki değişimi istatistik tablolar haline getirmek ve değerlendirme yapılabilmek için önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.
TİCARİ ARAÇLARI SINIFLANDIRAN KESİMLER
Günümüzde ticari araçlar birbirinden ayrı düşünülemeyecek üç ana unsur tarafından sınıflandırılır. Bunlar;
- Mevcut üretimleri veya yeni tasarım uyarlamaları ile taşıt üreticileri,
- Bu araçları talep eden veya talep etme potansiyeli bulunan müşteriler,
- Yasal düzenlemeleri yapan, kullanım belgelerini, üretim, ithalat ve ihracat izinlerini veren, kayıt ve tescil işlemlerini yapan, vergi alan kamu kesimi.
TÜRKİYE’DEKİ YASAL TANIMLAMA VE SINIFLANDIRMALAR
Türkiye’de araçlar kamu kesimi tarafından;
- Trafik, yol emniyeti ve insan sağlığı
- Vergi, ehliyet, sigorta ve diğer ekonomik düzenlemeler nedeniyle iki başlık altında tanımlanır.
Araç tiplerine ait kapsamlı tanımlama ve sınıflandırmalar Karayolları Trafik Kanunu, AİTMY(Araç İmal Tadil ve Montaj Yönetmeliği) ve MARTOY (Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmelikleri) da yapılmıştır. Bu kanun ve yönetmeliklere göre aşağıdaki temel gruplar ortaya çıkmıştır;
- Otomobil,
- Minübüs,
- Kamyonet,
- Kamyon,
- Otobüs,
- Çekici,
- Römork,
- Yarı Römork,
- Hafif Römork,
- Yük Motosikleti
Bu tanımlamalar temelinde; Trafikte uyulacak kurallar, yük ve yolcu miktarı, seyir sınırlamaları, sürücü ehliyetlerinin cinsi, vergi ve sigorta hesaplamaları belirlenir.
Kamunun belirlediği sınır şartlar; Trafikte yolu paylaşan araçların mümkün olan en kısa sürede ve birbirlerini tehdit etmeden akması, yol ömrü, güvenlik, ses ve gürültü seviyeleri vb. unsurların göz önüne alınmasıyla başlanmıştır.
ÜRETİCİLERİN SINIFLANDIRMALARI
Ticari taşıt üreticileri, taşıt sınıflandırmalarını yaparken kamunun kuralları ile birlikte; sahip oldukları müşteri profili; Pazar payı, satış stratejisi ve ürün gamını temel alırlar. Bu bakımdan firmalarda; ürün gamına, üretim olanaklarına göre farklı tanımlamalar ortaya çıkar. Firmalar uzun vadede yeni ürünler geliştirirken kamunun sınıflandırılmasındaki yasal zorunlulukları yerine getirirler. Alıcı fiyatının oluşumuna etki edecek vergi ve harç düzenlemelerini hesaplarken kamunun sınıflandırmasının etkilerine göre hareket ederler.
GENEL KABUL GÖREN SINIFLANDIRMALAR
Her araç sınıfı ile ilgili alt basamakların ortaya konarak, üretici, satıcı, alıcı, kullanıcı ve yasa koyucunun aynı şeyleri anlamasının sağlanması gerekmektedir.
Van sınıfı kendi içinde kullanım amacı, boyut ve hacim olarak çeşitli basamaklara ayrılır. Bu basamaklar sektör tarafından netleştirilmemiş olsa da aşağıdaki gibi sıralanabilir:
MİKROVANLAR: Üretim ve kullanım itibari ile otomobilden yük taşımacılığını uyarlanmış, otomobil kökenli taşıtlar.
MİNİVANLAR: Kamyonet sınıfından otomobile doğru küçülmüş ve imalat itibari ile kasası ve sürücü mahalli, şasi ve süspansiyon sistemleri otomobil esaslı olan taşıtlar.
PANELVAN: Bir kamyonetin kabini ile yük taşıma bölümünün bütünleşik olarak imal edildiği, kapı sistemi, amortisör itibari ile de otomobil üretimi ile benzerlik gösteren taşıtlar.
KOMBİVANLAR: Hem yük hem yolcu taşımaya yönelik yük ve yolcu taşımaya yönelik yük ve yolcu bölümlerini bir arada bulunduran bütünleşik taşıtlar.
ÇEKİCİLER:
- Uluslar arası taşımacılığa yönelik çekici
- İnşaat ve şantiye çekicisi
- Kısa mesafeli veya yurt içi çekici
Ayrımı ile karşımıza çıkmaktadır.
YOLCU TAŞIMACILIĞINDA MİDİBÜS:
<span sty
Benzer makaleler:Yorum ekleDuyurularKullanıcı GirişiPopüler haberler
Tüm Hakları Saklı ve Neba Eğitim Kurumlarına Aittir. Site İçeriğinin İzinsiz Kopyalanması YASAKTIR.