Arşiv
Anket
Sitemizi değerlendirin

24 Tem 11:57Ders Notları

Ody - Üdy Dersi

TİCARİ BELGELER

 

TAŞIMACILIKTA KULLANILAN BELGELER

 

GEÇİŞ BELGELERİ VE GÜZERGÂH KURALLARI ÖZETİ

 

GEÇİŞ BELGELERİ

Ticari olarak bir eşya taşımasının yapılabilmesi için 4 temel unsur gereklidir:

  1. Yasalar tarafından nakli yasaklanmamış nakledilecek eşya
  2. Yasalar tarafından gerekli şekilde yetkilendirilmiş taşımacı.
  1. Taşımacının yetkisine istinaden görevlendirilen taşıma aracı,
  2. Bu aracı sevk ve idare edecek SRC Mesleki Yeterlilik Belgeli Sürücü. 

EŞYA İÇİN GEREKEN BELGELER:

 

  • Taşıma Senedi:
  • Karayolu Taşıma kanunu gereği her türlü ticari eşya taşıması taşıma senetsiz yapılamaz. Ayrıca vergi mevzuatı uyarınca ticari mallar sevk irsaliyesiz veya faturasız olarak taşınamaz. Uluslar arası taşımalarda kullanılan taşıma senedine CMR, Humule Senedi veya Konşimento denir.
  • Mal Faturası: Araçta yüklü bulunan mala ait satıcı firma tarafından alıcı firma adına tanzim edilen, mal veya hizmetin satıldığını gösteren bir belgedir.
  • Çeki Listesi: Ticari faturada da belirtilen ve malın brüt ve net ağırlığına ilişkin bilgilerin satışa uygun şarta göre tarafsız bir başka şahıs tarafından ayrı bir belgede beyan edilmesidir.
  • Menşei Şahadetnamesi: Malın imal edildiği ülkeyi gösteren, bu amacın yanı sıra bazı ülkelerden ithal edilen mallara indirimli gümrük vergisi uygulanması gereken, genellikle yerel ticaret odalarınca onaylanan belgelerdir.
  • Bitki Sağlık ve Veteriner Sertifikaları: Gıda maddeleri, deri, et, canlı hayvan ve bazı ambalaj maddeleri alım-satımında alıcı tarafından istenen ve bu maddelerin mikrop, bakteri, haşarat vb.’den arınmış durumda olduğunu, tüketime uygun olduğunu belgeleyen, yerel sağlık mercileri tarafından tasdik edilmiş belgelerdir.
  • ATR Belgesi: Avrupa Topluluğu ülkelerine yapılan ihracatta düzenlenen belgelerdir. İthalatçıya gümrük indiriminden yararlanma hakkını vermektedir. Türkiye'den Topluluğa veya Topluluktan Türkiye'ye doğrudan nakledilen eşya için düzenlenir.
  • TIR Karnesi: TIR sözleşmesine uygun olarak alınmış olan karne.

 

TAŞIMACI İÇİN GEREKEN BELGELER

  • Taşımacı Yetki Belgesi: Taşımacının faaliyet alanına uygun taşımacı yetki belgesidir.
  • TIR Karnesi: TIR karnesi hem eşya ile ilgili ve hem de taşımacı ile ilgili belge olarak kabul edilir.
  • Geçiş Belgeleri: Bir taşımacının geçiş belgesi alabilmesi için C2,L2 ve M3 yetki belgelerinden birine sahip olması gerekir.

ARAÇ İÇİN GEREKEN BELGELER

  • Taşıt Kartı: Mevzuata göre alınmış olan yetki belgesi ekinde verilen, araçta bulundurulması zorunlu belgedir.
  • Taşıt Onay Belgesi: TIR Taşımacılığı yapacaklar için TIR Sözleşmesine göre Gümrük Müsteşarlığından alınan belgedir.
  • Geçiş Belgeleri: Bir taşımacının sahip olduğu araca geçiş belgesi alabilmesi için C2,L2 ve M3 yetki belgelerinden birine sahip olması ve bu belgeye istinaden alınmış taşıt kartı olması gerekir. Geçiş Belgeleri; Kullanım Şekline Göre ve Ücret Durumuna Göre olmak üzere iki ana başlıkta incelenir.

GEÇİŞ BELGESİ ALINABİLMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • Dilekçe ( Güzergah ve talep edilen belgeler belirtilecek),
  • Taşıt kartının bir fotokopisi ile birlikte aslının ibrazı,
  • Şirket yetkilisi veya yetkilileri tarafından imzalanmış noter onaylı vekaletname,
  • Gümrük Çıkış Beyannamesi,

GEÇİŞ BELGESİ DAĞITIMI

Geçiş Belgelerinin dağıtımı bu esaslarda belirtilen şartlara uygun taşıtlara, belirtilen güzergahlara göre yapılır. Avrupa'ya yönelik taşımalarda kullanımına izin verilmeyen taşıtlara Avrupa ülkelerine ait geçiş belgeleri tahsis edilmez.

Oto taşımaları özelliği olan taşımalar için imal edilmiş özel donanımlı taşıtlar hariç, istiap haddi 10 tondan az olan taşıtlara geçiş belgesi tahsis edilmez.

İkili anlaşmalar gereği geçiş belgesi istenilmeyecek olan sergi, fuar malzemesi ve ev eşyası gibi belge tahsis edilmeyecek taşımaları yapan taşıtlara dönüş yükü için geçiş belgesi tahsisi Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün iznine tabidir.

 

GEÇİŞ BELGESİNDEN MUAF TUTULACAK TAŞIMALAR

  • İtfaiye hizmetleri ile ilgili taşımalar,
  • Ambulans taşımaları,
  • Cenaze taşımaları,
  • Doğal afetler ve acil durumlarda, ilaç, alet ve tıbbi teçhizatlar ile gerekli malzemelerin taşınması,
  • Kamu hizmeti çerçevesinde yapılan posta taşımaları,
  • Arıza, kaza veya benzeri durumlardaki taşımalar,
  • Mütekabiliyet esasına göre, istiap haddi 3,5 tonu geçmeyen taşıtlarla yapılan eşya taşımaları.

 

Geçiş belgesi dağıtımı belirlenmiş noktalarda TOBB'ce yapılmaktadır.

 

Yıl içinde tahsis edilerek firmalarca kullanılan geçiş belgeleri, Ulaştırma Bakanlığının olası kontrollerinde ibraz edilmek üzere firmalarca takip eden yıl sonuna kadar muhafaza edilmelidir. Taşıtlar dönüşlerinde güzergah değişikliği yapmaları halinde, dönüş güzergahı için geçiş belgesi tahsis edilmez.

 

KULLANIM ŞEKLİNE GÖRE GEÇİŞ BELGELERİ

İkili Geçiş Belgesi: İki Ülke arasında yükleme ve boşaltma yapmak üzere kullanılır.

Transit Geçiş Belgesi: Aracın transit geçiş yapması için düzenlenir.

Boş Yük Alma Belgesi: Aracın ilgili ülkeye yükü olmadan Yük almak için girişinde kullanılan belgedir.

Üçüncü Ülke Geçiş Belgesi: Araç üzeri yükün birden fazla ülkede boşaltılması durumunda düzenlenir.

Çok Girişli Geçiş Belgesi: Belçika, Fransa, Almanya için kullanılır. Bu belge ile Transit geçiş, yükleme, ve boşaltma yapılır.

 

Ücret Durumuna Göre Geçiş Belgesi

  • Ücretsiz Geçiş Belgesi
  • Ücretli Geçiş Belgesi
  • Saat Ücretli Geçiş Belgesi

SÜRÜCÜ İÇİN GEREKEN BELGELER

  • Aracın sınıfına uygun Şoför Ehliyeti
  • Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • Yurt dışı taşımalarda,
  • İlgili ülkelere ait giriş veya transit vizesi alınmış pasaport.
  • Uluslar arası Şoför Ehliyeti
  • Tehlikeli Madde Taşıması yapılıyor ise ADR Sürücü Belgesi.

YURT İÇİ GÜZERGÂHLAR

 

Bu yönetmelik karayoluyla uluslararası eşya taşıyan yerli ve yabancı taşıtlarınTürkiye hudutları içerisinde seyir,   konaklama, denetleme ve güvenliklerinin sağlanması ve gümrük işlemleri bakımından tabi olacakları esasları kapsar.

 

Bu araçların takip edecekleri transit ve bağlantı yolları ile yükleme ve boşaltma noktaları;Gümrük Müsteşarlığınca belirlenir. Giriş ve hareket gümrük idarelerinde, sevk edilecek taşıtların sürücülerine TIR Güzergahı haritası verilir.

Hareket Noktası Gümrük İdaresi: TIR rejimi altında yükün tamamını veya bir kısmı ile ilgili Uluslararası Taşımacılığın başladığı akit taraflardan birine ait gümrük idarelerini ifade eder.

Yol Boyu Gümrük İdaresi: Bir  karayolu taşıtının, taşıt dizisinin  veya konteynerin bir TIR sistemi sırasında hareket ve dizisinin veya konteynerin bir TIR sistemi sırasında hareket ve varış gümrük idaresi arasında kalan akit taraflara ait gümrük idarelerini ifade eder.

Varış Noktası Gümrük İdaresi: TIR rejimi altında yükün tamamı veya bir kısmı ile ilgili Uluslararası taşımacılığın sona erdiği akit taraflardan birine ait gümrük idarelerini ifade eder.

Denetleme ve Konaklama Noktaları: Taşıtların denetlendiği ve sürücülerin dinlenmek, geceyi geçirmek, taşıtlarını park etmek ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edilen ve bu Yönetmelikte yer vasıfları belirlenmiş bulunan sosyal tesisler.

 

Denetleme Belgesi: Hudut giriş kapılarında verilip, çıkış kapılarında geri alımın ve denetleme noktalarında yapılması gereken işlemleri kapsayan belge.

 

Ağır veya Havaleli Eşya: Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ile karayolunda taşınması mümkün olan, her türlü eşyayı ifade eder.

 

TIR SÜRÜCÜLERİNİN ÇALIŞMA SÜRELERİ

TIR sürücüsünün 24 saat içinde 9 saatten fazla araç kullanamayacağı, azami 5 saat araç kullandıktan sonra en az 30 dakika dinlenmek zorunda olacağı yönetmelikle belirlenmiştir.

 

 

Türk İthal ve İhraç Malları İçin Yükleme ve Boşaltma Noktaları İle TakipEdilecek Yollar

Türk ihraç mallarını taşıyan Türk plakalı taşıtların güzergah takip mecburiyeti, İçişleri Bakanlığınca geçici olarak konulabilir.

 

 

Hudut Kapılarında Polis ve Gümrük İdaresi Tarafından Yapılacak İsle Denetleme

 

Türkiye'ye giren ve belirtilen güzergahta seyrederek çıkış noktalarından ülkeyi terk eden veya boşaltma noktalarına erişen, uluslar arası eşya taşıyan araçlara ilişkin işlem ve denetlemeler bu yönetmelik çerçevesinde görevli polis vasıtasıyla yapılır. TIR araçlarının hudut kapılarından giriş ve çıkışlarında polisle ilgili işlemler bitirilmeden gümrük işlemlerine başlanamaz.

Türk ihraç mallarını nakledecek yabancı plakalı TIR kamyonları ile Türk hava ve deniz limanlarına veya demiryolu istasyonlarına gelen transit mallan üçüncü ülkelere taşıyacakTürk plakalı TIR kamyonları da güzergahlarda ve denetleme ve konaklama noktalarında bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre denetlenir.

 

 

Güzergah Kat Etme Süresi

 

Güzergah katetme süresi İçişleri Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilir. Nisan-Mayıs Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında azami 144 saat veya 8 gün, Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında azami 192 saat veya 6 gün olarak süre verilir.

 

TIR SÜRÜCÜLERİNİN  UYMAK  ZORUNDA OLDUĞU YASAKLAR

  1. a) TIR araçlarıaskeri yasak bölgelerde
  2. b) TIR araçları belirlenengüzergâhlar dışındahareket edemezler.
  3. c) TIR sürücüleri denetleme ve konaklama noktalarına kendilerinebildirilen müddetler içindegelmeye ve Türkiye'de izledikleri güzergâhların genel geçiş süresine uymaya mecburdurlar.
  4. d) Türkiye'den transit geçen araçlar,yerleşim bölgelerindeduramazlar, park edemezler.
  5. e) Denetleme ve konaklama noktaları dışında arıza, kaza, yol yapımı,hastalanma gibi nedenlerlepark etmek mecburiyetinde kalan taşıt sürücüleri en yakın emniyet, jandarma veya gümrük teşkilatına başvurarak gecikme sebeplerini tevsik eden bir belge almak zorundadır.

YURTİÇİ GÜZERGAHLAR

 

A- TRANSİT GÜZERGAHI

  1. Dereköy, Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli sınır kapıs
  1. Dereköy sınır kapısı 
  2. Kapıkule, İpsala—Tekirdağ (RO-RO)
  3. 4. Dereköy. Kapıkule, Pazarkule, İpsala — Cilvegözü ve Yayladağ sınırkapıları
  4. Dereköy, Kapıkule, Pazarkule, İpsala-Habur sınır kapısı
  5. Dereköy, Kapıkule, Pazarkule, İpsala—İzmir ve Çeşme (Deniz giriş-çıkış)
  6. Çeşme, İzmir—Yayladağ, Cilvegözü ve Habur sınır kapıları
  7. Çeşme, İzmir—Sinop, Samsun, Trabzon, Sarp ve Türkgözü sınır kapısı
  8. Çeşme, İzmir—Dilucu ve Gürbulak sınır kapıları
  9. Mersin, İskenderun— Gürbulak, Dilucu ve Türkgözü sınır kapıları
  10. Mersin, İskenderun—Giresun, Trabzon, Sarp sınır kapısı
  11. Sarp, Hopa—Gürbulak sınır kapısı
  12. Tüm giriş-çıkış kapılarından—Yalova, Gemlik, Mudanya, Bandırma
  13. Kapıkule, Dereköy, Pazarkule—İpsala sınır kapısı
  14. Samsun—Mersin ve İskenderun (Deniz giriş çıkış), Yayladağ, Cilvegözü ve Habur sınır kapıları
  15. Yüksekova-Başkale-Gevaş-Tatvan-Esendere Sınır Kapısı
  16. VAN (Tatvan, Muradiye-Erçiş Ayrımı)-Kapıköy Sınır Kapısı
  17. Gaziantep-Kilis-Öncüpınar Sınır Kapısı
  18. E 90 Nizip- Karkamış Hudut Kapısı
  19. E 90 Suruç- Mürşitpınar Hudut Kapısı
  20. E 90 Şanlıurfa- Akçakale Sınır Kapısı
  21. E 90 Viranşehir- Ceylanpınar Sınır Kapısı
  22. E.80 Transit yolu-Edirne Hamzabeyli sınır kapısı 

B- YÜKLEME VE BOŞALTMA NOKTALARI

İstanbul, Edirne, İzmit, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Sinop, Samsun, Mersin, İskenderun, Gaziantep, Malatya, Habur, Van, Trabzon, Hopa, Gürbulak.

 

TÜRKİYE’NİN SINIR KAPILARI

 

BAĞLADIĞI ÜLKELER

SINIR KAPISI

BULUNDUĞU İL

Türkiye-Gürcistan

 

Sarp Sınır Kapısı*                      

Artvin-Hopa

Türkiye-Gürcistan

Posof (Türkgözü) Sınır Kapısı

Ardahan-Posof

Türkiye-Ermenistan

Akyaka Sınır Kapısı

Kars-Merkez

Türkiye-Nahcivan (Azerbaycan)

Umut Sınır Kapısı

Iğdır (Dilucu mevkii)

Türkiye-İran

 

Gürbulak Sınır Kapısı*       

Ağrı-Doğubeyazıt

Türkiye-İran

Kapıköy Sınır Kapısı

Van-Özalp

Türkiye-İran

Esendere Sınır Kapısı

Hakkâri-Yüksekova

Türkiye-Irak

Habur Sınır Kapısı*

Şırnak-Silopi

Türkiye-Suriye

Cizre Sınır Kapısı

Şırnak-Cizre

Türkiye-Suriye

Girmeli Sınır Kapısı

Mardin-Nusaybin

Türkiye-Suriye

Şenyurt Sınır Kapısı

Mardin

Türkiye-Suriye

Ceylanpınar Sınır Kapısı

Şanlıurfa

Türkiye-Suriye

Akçakale Sınır Kapısı

Şanlıurfa

Türkiye-Suriye

Mürşitpınar Sınır Kapısı

Şanlıurfa

Türkiye-Suriye

Karkamış Sınır Kapısı

Gaziantep

Türkiye-Suriye

Çobanbey Sınır Kapısı

Gaziantep

Türkiye-Suriye

Öncüpınar Sınır Kapısı*

Kilis

Türkiye-Suriye

İslâhiye Sınır Kapısı

Hatay

Türkiye-Suriye

Cilvegözü Sınır Kapısı*

Hatay

Türkiye-Suriye

Karbeyaz (Yiğitoğlu) Sınır Kapısı

Hatay (Kapalı)

Türkiye-Suriye

Yayladağı Sınır Kapısı

Hatay

Türkiye-Yunanistan

İpsala Sınır Kapısı

Edirne

Türkiye-Yunanistan

Uzunköprü Sınır Kapısı

Edirne

Türkiye-Yunanistan

Karaağaç-Pazarkule Sınır Kapısı

Edirne

Türkiye-Bulgaristan

Kapıkule Sınır Kapısı*

Edirne

Türkiye-Bulgaristan

Aziziye (Dereköy) Sınır Kapısı

Kırklareli

 

 

GEÇİŞ BELGELERİ VE UBAK

 

UBAK/CEMT/ECMT (Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı)

UBAK Belgeleri taşımacılık ta kullanılan araçların cins ve sınıflarını belirleme amacı ile kullanılır. Avrupa kıtasındaki ulaşımı düzenleme kuruluşudur.

UBAK Konferansı 16 Ülkenin (Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Portekiz, İsviçre ve Türkiye) katılımı ile 1953 tarihinde imzalanmıştır.

 

 

UBAK (Ulaştırma Bakanlığı)  kotalarının belirlenmesi

  • Nüfus
  • Gayrı Safi Milli Hasıla
  • Yıllık karayoluyla taşınan yük miktarının TON * KM cinsinden ifadesi
  • UBAK/CEMT Bütçesi içerisindeki payı.

 

UBAK belgeleri geçerli oldukları ülkelere göre 4'e ayrılır.

a- Tüm Ülkelerde geçerli UBAK Belgeleri.

b- Avusturya hariç tüm ülkelerde geçerli UBAK Belgeleri.

c- Avusturya + Yunanistan hariç tüm ülkelerde geçerli UBAK Belgeleri.

d- Avusturya + Yunanistan + İtalya hariç tüm ülkelerde geçerli UBAK Belgeleri.

 

 

UBAK BELGESİ BAŞVURU ŞARTLARI

  • C2, L2 veya M3 türü yetki belgelerinden birisine sahip olması,
  • EURO II, EURO III, EURO IV ve/veya EURO V özelliğine haiz en az 6 adet özmal yeşil taşıtının bulunması,
  • Faaliyet Yılında uluslararası taşımacılık faaliyetinde bulunması, zorunludur.

 

İzin Belgesinin tahsisinde değerlendirmeye esas alınacak değerlendirme unsurları:

=>Toplam yeşil taşıt sayısı

=>Toplam taşıt sayısı

=>Toplam sefer sayısı

=>UBAK izin belgeleriyle yapılan 3. ülke taşımaları toplam sefer sayısı

=>Verimlilik olarak belirlenmiştir.

 

UBAK üyesi ülkeler Türkiye'ye olan uzaklıklarına göre 4 guruba ayrılır.

UBAK belgeleri kullanılacak araca göre 4'e ayrılır.

  • Konvansiyonel UBAK Belgeleri,
  • EURO-1 (Yeşil araç) UBAK Belgeleri,
  • EURO-2 (Daha Yeşil ve Güvenli Araç) UBAK Belgeleri,
  • EURO-3 (EURO-3 Safe) UBAK Belgeleri.

 

Bu belgeyi kullanan araçlarda UBAK Belgesi yanında,

=> Karayolu Karnesi (UBAK Defteri),

=> EURO-3 Güvenli araç için ses ve havayı kirleten emisyonlara ilişkin tek normlara uygunluk belgesi,

=> Çekicinin güvenlik normlarına uygunluk belgesi,

=> Römorkun güvenlik normlarına uygunluk belgesi,

=> Çekici + römorkun yol değerlilik testi,

=> Araç önünde görülebilecek şekilde 200 mm * 220 mm yeşil zemin üzerinde bey renkli 3 logosu olmalıdır.

 

Belge Çeşitleri

  1. Giriş - çıkış : İki ülke arasında yapılan yükleme ve boşaltmada kullanılır.
  2. Transit          : İki ülke arasında bulunan ülkelerden geçiş içinkullanılır.
  3. Dönüş Yükü: Girişin serbest olduğu ancak aracın kendi ülkesine yük alması durumunda kullanılır.
  1. Boş Giriş : Aracın Kayıtlı Olduğu veya Başka Bir Ülkeye Yapılan Taşımalarda Kullanılır. (İkili Anlaşmalara ve KUK Protokolleri Hükümleri Çerçevesinde)
  2. 3. ülke : Genel olarak devletler kendi ihracat yüklerini taşıma işlemini, kendi araçları veya ithal eden ülkenin araçları ile gerçekleştirirler. Ancak, ilgili ülke araçlarının yeterli olmadığı durumlarda veya başka bir menfaat sağlamak amacı ile bir yabancı devlet aracı tarafından taşınmasına 3. ülke izin belgesi ile müsaade edilir. (Her ülkeden 3. ülke belge kotası alınmamış olabilir.. Örnek; Yunanistan ve Romanya)
  3. Çok Kullanımlı : Taşımaların artmasıyla birlikte 100 binlerce belge basılması yerine 1 belge ile kısıtlamasız taşıma yapabilme imkanı verir. Bu belgenin tahsisi Bakanlıkça taşıma sayıları dikkate alınarak yapılır ve alan firmanın aktifinde kayıtlı araçların tamamıtarafından kullanılabilir. (Örnek: Belçika, Fransa ve Almanya)
  4. Özel İzin : Ülkemizle anlaşması bulunmayan ülkelere ve/veya ülkelerden yapılacak taşımalarda ilgili ülkenin yetkili makamlarından taşıma öncesi müsaade alınması gerekmektedir. (Örnek : Türk Plakalı bir aracın Romanya'dan İran'a yapacağı taşıma)

Belge Alınabilmesi İçin Gerekli Evraklar

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C, L2 ve M3 yetki belgesi sahiplerinin taşıt belgesinde kayıtlı ve söz konusu Yönetmelikte Öngörülen şartlara uygun özmal veya sözleşmeli taşıtların, geçiş belgesi alabilmesi için aşağıda belirtilen belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir.

1        Dilekçe (Güzergah ve talep edilen belgeler belirtilir)

2        Taşıt kartının bir fotokopisi ile birlikte aslının ibrazı, (Taşıt kartı aslı görüldükten sonra fotokopisi, ilgili görevli tarafından "ash görülmüştür"kaşesi basıldıktan ve imzalandıktan sonra ilgili odanın dosyasında muhafaza edilir.)

 

3        Taşıt sürücülerinin geçiş belgesi ile ilgili işlemleri, firma adına yürütebilmelerî için şirket yetkilisi veya yetkilileri tarafından imzalanmış noter onaylı vekaletname,

4        Gümrüklemenin yapıldığı TIR Karnesi, ATA karnesi veya Transit Beyannamesi iie Gümrük Çıkış Beyannamesi,

 

5        Taşıta bir önceki seferinde verilen geçiş belgelerini gösterir "Geçiş Belgesi Dağıtım Formu"

 

ile yük götürülen ülkenin dışındaki İspanya, Fransa, Almanya, Ukrayna ve Hırvatistan'dan dönüş yükü almak üzere belge almış ise alınan geçiş belgesi ile yüklemenin yapıldığı ülkenin gümrük mührünü taşıyan TIR Karnesinin fotokopisi veya taşıma TIR Karnesi himayesinde yapılmamış ise ilgili gümrük evrakının fotokopisi. (Tl, EX1, ATA Karnesi vs.) ibraz edilecektir. Dönüş yükü olarak alınan Bulgaristan 3. Ülke, İspanya, Fransa, Almanya, Ukrayna ve Hırvatistan geçiş belgelerinin dışında alınan geçiş belgelerinin iadesi gerekmez.

 

 

Belge Dağıtımı Yapılacak Yerler

 

Dağıtım Esasları çerçevesinde çıkış yapacak taşıtlara geçiş belgesi dağıtımı, Esasların ekinde belirtilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine Bağlı Deniz Ticaret Odalarınca yapılır.

 

Geçiş Belgesi Dağıtım Kriterlerinin Belirlenmesi ve Aktör Kuruluşlar

 

(Danışma Komisyonu)

  1. a)              Geçiş Belgesi Dağıtım Esaslarında değişen ve gelişen şartlara bağlı olarak yapılacak değişikliklerin değerlendirilmesi, Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürü veya Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacıları Derneği ve Uluslararası Karayolu ile Yük Taşımacıları ve Acenta Sahipleri Derneği temsilcilerinden oluşan "GeçişBelgesi Danışma Komisyonu" tarafından yapılır.
  1. b)             Geçiş Belgesi Danışma Komisyonu, Mart, Haziran, Eylül aylarının ikinci haftası başında olağan olarak toplanır. Komisyon üyelerinin birisinin teklifi ve Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün uygun görüşü üzerine gerektiğinde yukarıdaki tarihler dışında da toplanabilir.
  2. c)              Geçiş Belgesi Danışma Komisyonu tarafından alınan kararlar tavsiye niteliğinde olup, Bakanlığın onayından sonra yürürlüğe girer.

 

Belge Dağıtımında Dikkat Edilecek Önemli Hususlar

1        Geçiş Belgeleri "kamyon", "kamyon+römork", "çekici+yarı römork" veya "yan römorklar" için düzenlenir.

2        Geçiş Belgelerinin dağıtımı bu esaslarda belirtilen şartlara uygun taşıtlara, belirtilen güzergahlara göre yapılır. Bunların dışında yapılacak tüm işlemlerde Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün talimatı gereklidir.

3        Avrupa'ya yönelik taşımalarda kullanımına izin verilmeyen taşıtlara Avrupa ülkelerine ait geçiş belgeleri tahsis edilmez.

4        Ülkelerden temin edilen tüm geçiş belgelerinin nakliyeci firma taşıtlarına dönüş yükü haricindeki tahsisinde, belge üzerine sadece firma kaşesinin vurulması ve başkaca bir kayıt düşülmemesi,Yunanistan belgelerinin dönüş yükü için tahsisi durumunda da firma kaşesinin basılması TOBB görevlilerince sağlanır.

5        Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 17. Maddesi gereğince oto taşımaları ve özelliği olan taşımalar için imal edilmiş özel donanımlı taşıtlar hariç, istiap haddi 10 tondan az olan taşıtlara geçiş belgesi tahsis edilmez.

6        İkili Anlaşmalar gereği geçiş belgesi istenilmeyecek olan sergi, fuar malzemesi ve ev eşyası gibi belge tahsis edilmeyecek taşımaları yapan taşıtlara dönüş yükü için geçiş belgesi tahsisi Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün iznine tabidir.

 

"Geçiş Belgelerinin Dağıtımında Tek Yetkili Kuruluş Ulaştırma Bakanhğı'dır." Bu kurum dağıtım yetkisini TOBB’ne devretmiştir.

 

ULAŞTIRMA BAKANLARI AVRUPA KONFERANSI

 

(UBAK)

 

Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı / UBAK (European Conference of Ministers of Transportation / ECMT) olarak adlandırılan bir konvansiyon olan UBAK, UBAK Sekreteryası tarafından idare edilmektedir. 17 Ekim 1953 tarihinde Brüksel'de; Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Portekiz, İsveç, İsviçre ve Türkiye'nin kurucu üye olarak katılımlarıyla kurulmuştur.

UBAK Belgeleri üç yıllık bir deneme süresinin ardından 1 Ocak 1974 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu gelişme, Bakanlar Konseyi tarafından, karayolu eşya taşımacılığının kademeli olarak serbestleştirilmesine yönelik olarak, Üye Devletlerin hem farklı ülkelerin karayolu nakliyecileri hem de farklı taşıma türleri arasındaki rekabet koşullarının uyumlaştırılmasına yönelik ortak çabaları paralelinde başarılı olabilecek, somut bir adım olarak kabul edilmiştir.

 

UBAK Belgelerinin bir diğer amacı da; "yeşil" araçlara yönelik gürültü ve egzos emisyonlarına ilişkin standartları ve "daha yeşil ve güvenli" araçlar ile "EUR03 ve güvenli" ve "EUR04 güvenli" araçlara yönelik daha da katı emisyon standartlarının yanı sıra güvenlikle ilgilizorunlulukları da ortaya koymak, çevreye saygılı ve güvenli taşıtların kullanımını teşvik etmek ve böylelikle, sürdürülebilir hareketliliğin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır.

 

UBAK belgelerinin çok taraflı olma özelliği ayrıca boş sefer sayısının azaltılması

yoluyla taşıtların en makul şekilde kullanımına da yardımcı olmaktadır.

  • Günümüz itibari ile UBAK üyesi ülkeler; Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Almanya, Belçika, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Makedonya, Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, İngiltere, İrlanda, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Linkeştayn, Lüksemburg, Moldova, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, Ukrayna, Malta ve Sırbistan ve Karadağ'dır. (42 ülke)
    • UBAK Belgeleri, UBAK Sekreteryası tarafından üye ülkelere belirli kotalar dahilinde tahsis edilir. 
       
       Detaylı bilgi almak için :   0 532 208 97 82 
Yorum ekle